Beş Kişilik Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1,5 litre sıcak su veya et suyu
- Tuz, karabiber
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber salçası)
Sosu İçin:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
- Mercimekleri yıkayıp süzün. Soğanı küp küp, havucu ve patatesi küçük küpler halinde doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
- Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, ardından unu ilave edip kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
- Mercimekleri, kırmızı toz biberi, kimyonu, tuzu ve karabiberi ekleyip karıştırın.
- Sıcak suyu veya et suyunu yavaşça ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp mercimekler ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Çorba piştikten sonra blender ile pürüzsüz hale getirin. Kıvamı koyu gelirse biraz sıcak su ekleyip ayarlayın.
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin, kırmızı toz biberi ekleyip 1-2 dakika kavurun (yakmamaya dikkat edin).
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine hazırladığınız sosu gezdirip servis yapın. İsteğe bağlı limon sıkarak tüketebilirsiniz.
Not: Çorbanın lezzetini artırmak için et suyu kullanmanızı öneririm. Ayrıca, sosu çorbaya eklemeden önce biraz soğumasını bekleyin, böylece çorbanın üzerinde hoş bir görüntü oluşur.
|