Bamya kurusu çorbası nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısınız?
Kuru bamyanın kendine özgü dokusu ve etle uyumuyla hazırlanan bu geleneksel çorba, soğuk kış günlerini ısıtacak lezzetlerden biri. Kuzu etinin aroması ve limonun ferahlığıyla dengelenen tarif, Anadolu mutfağının vazgeçilmezlerinden.
Bamya Kurusu Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kuru bamya
- 200 gr kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
- 1 adet orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet limon
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı pul biber
- 8 su bardağı sıcak su
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlık Aşamaları:
- Kuru bamyaları bol suda 30 dakika kadar ıslatın
- Islanan bamyaların saplarını makasla keserek temizleyin
- Soğanı küp küp doğrayın
- Eti kuşbaşı şeklinde hazırlayın
- Limonu sıkmak için hazır bulundurun
Yapılışı:
- Derin bir tencereye zeytinyağını alın
- Soğanları pembeleşinceye kadar kavurun
- Etleri ekleyip suyunu salıp çekene kadar pişirin
- Salçaları ilave edip 2-3 dakika kavurun
- Hazırladığınız bamyaları tencereye ekleyin
- Üzerine sıcak suyu ve baharatları ilave edin
- Kapağını kapatıp kısık ateşte 45-50 dakika pişirin
- Çorba piştikten sonra limon suyunu ekleyin
- 5 dakika daha pişirip ocaktan alın
Püf Noktaları:
- Bamyaların ıslatma suyuna 1 yemek kaşığı sirke ekleyerek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz
- Çorbanın kıvamını kontrol ederek gerekirse su ilavesi yapabilirsiniz
- Limonu en son eklemek çorbanın renginin bozulmasını önler
- Etsiz yapmak isterseniz, et suyu kullanabilirsiniz
- Çorbanın dinlendikten sonra servis yapılması lezzetini artırır
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın
- Yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz
- İsteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz
- Taze naneyle süsleyerek servis yapabilirsiniz
|