Bakla içi çorbası nasıl yapılır, tarifinde neler var?

Lezzetli ve besleyici bir çorba olan bakla içi çorbası, özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak nefis bir seçenek. Kuru bakla içinin geceden ıslatılmasıyla başlayan bu tarif, sebzelerin hafifçe kavrulması ve terbiyeyle tamamlanan özenli bir pişirme süreci gerektiriyor. İşte hem pratik hem de geleneksel lezzeti koruyan bir bakla içi çorbası tarifi.

25 Kasım 2025

Bakla İçi Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 2 su bardağı kuru bakla içi (kabukları soyulmuş)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 8 su bardağı su veya et suyu
  • 1 limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı un (tercihen pirinç unu)
  • 1 adet yumurta sarısı (bağlamak için)

Hazırlık Aşamaları:


1. Baklanın Hazırlanması:

  • Kuru bakla içlerini bir gece önceden bol suda bekletin. Ertesi gün suyunu süzün ve durulayın.

2. Sebzelerin Doğranması:

  • Soğanı ince ince doğrayın. Havuç ve patatesi küp küp doğrayarak hazırlayın.

3. Tencerede Pişirme:

  • Bir tencereye zeytinyağını alın, doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Bakla içlerini ilave edin ve 5 dakika kadar karıştırarak kavurmaya devam edin.

4. Suyun Eklenmesi ve Kaynatma:

  • Üzerine 8 su bardağı su veya et suyunu ekleyin. Tuz, karabiber ve kimyonu ilave edip karıştırın.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve baklalar yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.

5. Çorbanın Kıvamının Ayarlanması:

  • Bir kasede un ve biraz suyu karıştırarak topaklanmayacak şekilde çözün. Bu karışımı yavaş yavaş çorbaya ekleyin, sürekli karıştırarak koyulaşmasını sağlayın.
  • 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

6. Terbiye Hazırlama:

  • Bir kasede yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın. Üzerine bir kepçe sıcak çorbadan yavaş yavaş ekleyerek ılıştırın (yumurtanın kesilmemesi için).
  • Bu terbiyeyi tencereye geri ekleyin ve karıştırarak birleşmesini sağlayın.

7. Servis:

  • Çorbayı sıcak olarak servis yapın, üzerine bir dilim limon ve maydanoz ile süsleyebilirsiniz.

İpuçları:

  • Baklaları önceden ıslatmak pişme süresini kısaltır ve daha lezzetli olmasını sağlar.
  • Et suyu kullanırsanız çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
  • Terbiye eklerken çorbanın çok sıcak olmamasına dikkat edin, aksi halde yumurta kesilebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;