Aşurelik buğdayla soğuk çorba nasıl yapılır?
Yaz aylarının ferahlatıcı lezzetlerinden biri olan bu soğuk çorba, aşurelik buğdayın besleyici yapısını yoğurtla buluşturuyor. Pratik malzemelerle hazırlanan tarif, taze otlar ve limonun canlandırıcı dokunuşuyla yaz sofralarını renklendiriyor.
Aşurelik Buğday ile Soğuk Çorba Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı aşurelik buğday
- 1 adet salatalık
- 2-3 dal taze nane
- 1/2 demet dereotu
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 su bardağı su
- 1 limonun suyu
- 1 çay kaşığı kuru nane (servis için)
Hazırlık Aşamaları:
- Aşurelik buğdayı bol suyla yıkayın ve 8-10 saat suda bekletin
- Suyunu süzüp tencereye alın, 4 su bardağı su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 45-50 dakika)
- Haşlanan buğdayı soğumaya bırakın
- Bir kasede yoğurdu çırpın, üzerine zeytinyağı ve limon suyunu ekleyerek karıştırın
- Salatalığı küp küp doğrayın, dereotu ve naneyi ince kıyın
- Soğuyan buğdayı yoğurtlu karışıma ekleyin
- Doğranmış sebzeleri ilave edip güzelce karıştırın
- İsteğe bağlı olarak rendelenmiş sarımsak ekleyin
- Tuzunu ayarlayın ve buzdolabında 2-3 saat dinlendirin
Servis Önerisi:
- Soğuk çorbayı kaselere alın
- Üzerine zeytinyağı gezdirip kuru nane serperek servis yapın
- Dilerseniz buz küpleri ile daha soğuk servis edebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Buğdayı iyice yumuşatın, aksi halde çorba sert olabilir
- Çorbayı en az 2 saat buzdolabında bekletin ki lezzetler iyice karışsın
- Kıvamını ayarlamak için su veya yoğurt ilavesi yapabilirsiniz
- Taze sebzeleri servisten hemen önce ekleyerek tazeliklerini koruyabilirsiniz
|