Analı kızlı yoğurt çorbası nasıl yapılır?

Türk mutfağının kuşaktan kuşağa aktarılan bu sembol çorbası, büyük ve küçük köftelerin uyumunu yansıtan nefis bir lezzet sunuyor. Yoğurt temelli ferahlatıcı dokusu, naneli tereyağ sosunun aroması ve iki boyuttaki köftelerin besleyiciliğiyle hem göze hem damağa hitap eden bu tarif, her sofraya şifa katıyor.

24 Kasım 2025

Analı Kızlı Yoğurt Çorbası: Geleneksel Lezzetin Ev Yapımı Tarifi


Analı kızlı yoğurt çorbası, Türk mutfağının şifa dolu ve doyurucu çorbalarından biridir. Adını, büyük ve küçük köftelerin birlikte kullanılmasından alır; büyük köfteler "ana", küçük köfteler ise "kız" olarak adlandırılır. Hem besleyici hem de lezzetli olan bu çorbayı evde kolayca yapabilirsiniz. İşte adım adım tarif:

Malzemeler (4-6 Kişilik):


  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1.5 litre su veya et suyu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Tuz (damak tadınıza göre)

Köfteler İçin:


  • 200 gram kıyma (kuzu veya dana)
  • 1/2 su bardağı ince bulgur
  • 1 küçük soğan (rendelenmiş)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)

Yapılışı:

1. Köfteleri Hazırlama:

  • Köfteler için, kıyma, ince bulgur, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve kimyonu bir kasede iyice karıştırın.
  • Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak "ana" köfteleri yuvarlayın. Aynı harçtan nohut büyüklüğünde "kız" köfteleri hazırlayın. Köfteleri bir kenara ayırın.

2. Çorba Karışımını Hazırlama:

  • Bir tencerede yoğurt, yumurta ve unu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Üzerine yavaş yavaş su veya et suyunu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Bu, yoğurdun kesilmesini önler.

3. Çorbayı Pişirme:

  • Tencereyi orta ateşe alın ve karışımı sürekli karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca, hazırladığınız ana ve kız köfteleri ekleyin.
  • Köfteler pişene kadar (yaklaşık 15-20 dakika) kısık ateşte pişirmeye devam edin. Ara sıra karıştırarak köftelerin dağılmasını önleyin.

4. Sosunu Hazırlama ve Servis:

  • Ayrı bir tavada tereyağını eritin, kuru naneyi ekleyip kızdırın. Bu sosu, çorbayı servis etmeden hemen önce üzerine gezdirin.
  • Çorbayı sıcak servis yapın. Yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.

İpuçları:

  • Yoğurdun kesilmemesi için, çorba karışımını kaynatırken sürekli karıştırın ve kısık ateşte pişirin.
  • Köfteleri daha lezzetli yapmak için, içine ince kıyılmış maydanoz veya dereotu ekleyebilirsiniz.
  • Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.

Bu tarifle, evinizde geleneksel analı kızlı yoğurt çorbasını kolayca hazırlayabilir, sevdiklerinize şifa ve lezzet sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pirinçsiz Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;