Yayla çorbası; doğudan batıya, köyden şehre ülkemizin dört bir yanında daima kaynatılan, en çok bilinen çorba çeşitlerimizden biridir. Günümüzde hemen hemen her çeşidi üretilen hazır çorbalar sayesinde yayla çorbasını tatmak daha kolay olsa da doğal ve orijinal malzemeler kullanılarak kaynatılan yayla çorbasının yerini hiçbirinin tutmayacağı aşikardır.
Yazının devamında da bu memlekette doğup büyümüş herkesin yayla çorbasını tatmış olduğu şüphesiz bir gerçek olsa da tarifi ilk defa kendi kendisine deneyecekler için yayla çorbası tarifinin adım adım uygulanışı ve yayla çorbası için gerekli malzemeler yazılmıştır:
Yayla çorbası için gerekli malzemeler
1 yumurta
2 çay bardağı yoğurt
6-7 su bardağı su
Yarım su bardağı pirinç
3/4 çay bardağı un
Yeterli miktarda tuz
Yeterli miktarda nane
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları; 3-5 kişilik standart sayıda servise yetecek şekilde ayarlanmıştır. Daha az veya daha çok sayıda servis yapacak olanların; malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlaması gereklidir. Fakat; fazla sayıda servis yapılacak olsa bile, yayla çorbasının yukarıda verilen miktarlarda parçalara bölünerek kaynatılması daha uygun olacaktır.
Yayla çorbası tarifi nasıl yapılır?
Yayla çorbası tarifine başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve tarife uygun bir duruma sokulması gereklidir.
Öncelikle; yayla çorbası tarifi malzemelerin birkaç gruba ayrılmasıyla gerçekleştirileceği için, yukarıda temin edilen malzemelerin bu gruplandırmalara göre bir araya toplanmasında yarar vardır. Yayla çorbasına sonradan katılacak olan yoğurt sosu için yoğurt, un, yumurta ve bir bardak su bir grup; kalan su, pirinç, tuz ve sıvı yağ bir grup; tereyağı ile nanenin de başka bir grup olarak ayrılması gereklidir. Ayrıca kaynatma işlemi için uygun bir tencere, çırpma işlemi yapmak üzere uygun bir kap ve tereyağı kızartmaya uygun bir tavanın da yayla çorbası tarifine başlanmadan önce temin edilmesi gereklidir.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra yayla çorbası tarifine başlanabilir. İlk olarak yayla çorbasının temel kısmı hazırlanacaktır. Bunun için; önceden kaynatma işlemi için seçilmiş tencerenin içerisine su (Bir bardak ayrılacak), yarım su bardağı pirinç, üç yemek kaşığı sıvı yağ ve yeterli miktarda tuz dökülür. Tencere ocağa konarak kaynatma işlemine başlanır. Bu kaynatma işlemi tahmini olarak 10-15 dakika sürecektir; tabi ki tarifin yapıldığı şartlara göre değişebilir. Fakat karışımın yeterince kaynayıp kaynamadığı, pirinçlerin kıvamı kontrol edilerek anlaşılabilir. Pirinçler iyice lapa kıvamına gelmeden biraz yumuşadıktan sonra tencere ocaktan alınabilir ve kaynatma işlemine son verilebilir.
Temel kısmın kaynatılmasından ayrı olarak yayla çorbası tarifine yoğurt karışımının hazırlanmasıyla devam edilecektir. Hem zaman tasarrufu olması açısından hem de tarifin farklı aşamaları arasında bekleme yaparak yemeği soğutmamak açısından; yoğurt karışımının pirinçlerin tencerede kaynadığı esnada hazırlanması tavsiye edilir. Çırpma işlemi için seçilmiş olan kabın içerisine bir yumurta kırılır. Ardından 2 çay bardağı yoğurt, 3/4 çay bardağı un, bir su bardağı suda aynı kabın içerisine boca edilir. Çırpma işlemine başlanır. Bu aşamada karışımı oluşturan malzemelerin iyice özleşmesi ve tamamen homojen bir hal alması çok önemlidir. Yer yer malzemelerin karışmadan, saf olarak kalması, yayla çorbasının aromasını etkileyerek tadını bozabilir. Bu hususlara dikkat edilerek çırpılan yoğurt-yumurta-un karışımı, tencerede kaynayıp yumuşamış olan pirinç karışımına katılır ve yen karışım tencerede karıştırılarak kaynatılmaya devam edilir.
İki önemli kısmın bu şekilde birleştirilmesiyle yayla çorbası tarifinin kabası tamamlanmıştır. Geri kalan aşamalarda çorbanın son halini alması ve üzerine sosunun eklenmesi sağlanacaktır. Bu aşamalara geçmeden önce şunu belirtmek gerekir ki; yoğurt karışımı tencereye döküldükten sonra yayla çorbasının kıvamına çok dikkat edilmeli, tencerenin sürekli başında durularak gerektiği zaman karışım hafifçe karıştırılmalıdır. Aksi takdirde yayla çorbası istenen şekilde pişmeyecek, bu da tadını etkileyecektir.
Yukarıdaki aşamalara göre yayla çorbasının temel kısmı tencerede kaynatılıp hazırlandıktan sonra sıra son aşamaya; tereyağı ve nane sosunun hazırlanmasına gelmiştir. Yayla çorbası sosunun hazırlanması için iki yol izlenebilir. Ya sos hazırlanıp, yayla çorbası henüz tencerenin içindeyken çorbaya katılacak; ya da yayla çorbası tabaklara alındıktan sonra her bir tabağın üzerinde gezdirilecektir. İlk seçenekte sosun tadı tüm çorbaya yayılırken görsel bir zevk olmayacak; ikinci seçenekte ise yayla çorbası sosu sadece üst tabakada olsa da görsel olarak iştah açıcı bir görünüm kazanacaktır.
Yayla çorbası sosunun hazırlanması için; kızartma işlemi yapmak üzere seçilen tavaya iki yemek kaşığı tereyağı eklenir ve tava ocağa konarak kızartma işlemine başlanır. Tereyağı iyice kızıp eridikten ve tavanın yüzeyini kapladıktan sonra; istenen miktarda nane de bu tavaya dökülerek hafifçe karıştırılır ve kızartma işlemine devam edilir. Yeterince kızartıldığının göstergesi, nanelerin renginin değişmesi ve kokularını dışarı vermeleri olacaktır. Böylece yayla çorbası sosu da hazırlanmıştır.
İki önceki maddede belirtilen seçeneklerden biri tercih edilerek yayla çorbasına sosu da eklenir ve tabaklara konarak servisi yapılır.
Yayla çorbası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
20.01.2024 04:05:45
Yayla Çorbası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024