Öncelikle tarife başlamadan ellerimizi bol suyla iyice yıkayın. Öncelikle orta boy bir tencere alıp içine 2 su bardağı kadar su koyup kaynatın ve içine arpa şehriyeyi koyup haşlayın. Şehriyeler açılmaya başladıktan sonra sizde bu arada başka bir taraftan orta boy bir tencere alıp içine yumurtayı kırın. Üzerine yoğurt ve ayranı ilave edip karıştırmaya devam edin. İyice birbirine karıştıktan sonra haşlanan şehriyelerin üzerine yavaş yavaş dökün ve hızlı hızlı karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kapatın ve küçük bir sos tenceresini ocağın üzerine koyun ve altını açın.
Daha sonra yanan ocağın üzerine tereyağı ve sıvı yağı da ekleyip iyice karıştırın. Yağlar iyice eridikten sonra üzerine salçayı ilave edin ve biraz kavurun. Salçada kavrulduktan sonra üzerine kuru naneyi ekledikten sonra tuzunu koyup ocağın altını kapatın. Daha sonra yoğurt ve ayran karışımının ocakta altını açın ve hazırlamış olduğumuz sosu yoğurt ve ayran karışımının üzerine dökün ve karıştırın. Bu şekilde kaynadıktan sonra yaklaşık olarak 10 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alın. Unsuz yayla çorbası tarifi hazır. Herkese afiyet olsun.