Yayla çorbası sosu; çorbanın lezzetine daha da fazla lezzet katar. Bu nedenle yayla çorbasının üzerine dökmek için yapılan sos oldukça büyük önem taşır. Yayla çorbası, Türk mutfağında en çok tercih edilen çorba çeşididir. Bu nedenle de herhalde yemek sofralarında, davetlerde bu çorbaya menülerinde yer vermeyen Türk bayanı yoktur diye düşünüyorum. Her çeşit yemekte olduğu gibi yayla çorbasında lezzeti elde edebilmenin çok çeşitli yolları bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilineni elbette ki yoğurdun yağlı ve tatlı olmasıdır. Ben bu hususa ilave olarak yayla çorbasının üzeri için hazırlayacağınız sosu da eklemek istiyorum. Sos yapımı aslında çok basit bir işlemdir. Burada önemli olan şey bazı hususlara daha fazla dikkat edilmesidir. Yayla çorbası sosu ile ilgili birkaç tane ipucu vermek istiyorum. Umarım tüm yemek yemeyi ve yapmayı severlerin işine yarar.
Lezzetli bir yayla çorbası için hazırlanacak sosta nelere dikkat edilmesi edilmeli?
Yayla çorbasına hazırlayacağınız sos için en önemli husus kullanılacak malzemedir. Sos için zeytinyağı ya da sıvı yağ yerine özellikle size tadı ağır gelmeyen tereyağından yararlanmanızı tavsiye ediyorum. Kullanılacak tereyağının miktarı konusunda ise asla elinizi cimri tutmayın.
Eğer sosu sadece yağ ve nane ile hazırlamak istiyorsanız yağı eritirken naneyi hemen içine atın ve yağın katı kısmı erir erimez ocağın altını hemen kapatın tereyağını sakın yakmayın. Böylece tereyağı güzel kokusunu kaybetmemiş olur.
Yapılan sosu çorbanın altını kapatır kapatmaz her ikisi de sıcakken dökerseniz ve ver servis yaparken karıştırarak kaselere doldurursanız sos her kepçeye eşit miktarda gider.
Beyaz renkli olan yayla çorbasını eğer biraz daha renkli sunmak isteyenlerden iseniz tereyağı ve nane karışımının içerisine biraz toz biber ya da pul biber katabilirsiniz.
Yayla çorbasının sosuna arzu ederseniz salça ile de sos yapabilirsiniz. El yapımı domates salçası ve yanında biraz da kırmızıbiber salçası kullanabilirsiniz. Ancak salça ile yapılan soslarda sadece tereyağı ya da sıvı yağı kullanırsanız salça topak topak kalır. Ben bu sorunu çözmek için annemden öğrendiğim kolay bir yöntemi uyguluyorum. Eğer tereyağı ve sıvı yağı karıştırırsanız salça domates sosu gibi açılır ve böylece çorbanın üzerine daha kolay servis yaparsınız.
Salça ya da kırmızıbiber ile yapılan sosları yayla çorbasının tenceresine dökmemenizi tavsiye ederim. Bu tarz sosları kaselerin üzerine tatlı kaşığı ile gezdirmeniz daha şık olur.
Yayla çorbası sosu deyip geçmeyin. Yayla çorbası sosu sadece çorbanıza lezzet değil aynı zamanda şık bir görünüm kazandırır.