{ "title": "Yayla Çorbası Kesilmemesi İçin", "image": "https://www.yaylacorbasi.gen.tr/images/Yayla-Corbasi-Kesilmemesi-Icin-45.jpg", "date": "20.01.2024 06:21:20", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Yayla Çorbası Kesilmemesi İçin, Çorba Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelir. Özellikle ana yemek öncesi başlangıç olarak sunum yapılır. Sıcak veya soğuk fark etmeksizin her türde hazırlanarak tüketilebilir. Özellikle çocukların beslenmesine ve gelişimine destek olan en önemli gıdalardan biridir. O nedenle uzmanlar tarafından mutlaka tüketilmesi önerilir. Çorbaların etli, tavuklu, yoğurtlu, sebzeli, terbiyeli ve kremalı olarak birçok çeşidi vardır. Yayla çorbası da yoğurtlu çorbalar sınıfındadır. Başlıca malzemeleri pirinç, yoğurt ve yumurtadır. Yapımı oldukça kolaydır. Fakat yoğurt ve yumurtadan dolayı çorbanın kesilme riski olduğu için oldukça dikkatli olunmalıdır. Bunun için birkaç püf noktasına dikkat etmek lezzetli ve kıvamında yayla çorbası yapmaya yardımcı olur.

Yayla Çorbası Kesilmemesi İçin Püf Noktalar

Yayla çorbası hazırlarken çorbada kullanılacak yumurta ve yoğurdun oda sıcaklığında olmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde sıcak çorba ile soğuk malzemeler karışınca kesilme meydana gelecektir. Derin bir tencereye yaklaşık 3-4 su bardağı su konularak tencere ocağa alınır. İçerisine yıkanmış pirinçler ilave edilerek kaynatılmaya başlanır. Daha lezzetli bir çorba için et ya da tavuk suyu da kullanılabilir. Diğer bir yandan yayla çorbasının terbiyesi hazırlanır. Çorba terbiyesi genel olarak 3 farklı çeşitte hazırlanır. Bunlar sütlü çorba terbiyesi, limonlu çorba terbiye ve son olarak yoğurtlu çorba terbiyesidir. Ayrı bir karıştırma kasesine yoğurt, yumurta sarısı, tuz, un ve limon suyu konularak tüm malzemeler çatal yardımıyla iyice çırpılır. Damak zevkine göre çorbaya tat vermesi için içerisine dövülmüş sarımsak da eklenebilir. Terbiye pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice karıştırılmalıdır. Kaynamakta olan pirincin suyundan bir kepçe yardımıyla biraz su alınarak terbiyeye ilave edilir.

Çorbanın kesilmemesi için mutlaka terbiyenin ılınması gerekir. Birkaç kepçe daha kaynamış su alınarak terbiyenin kıvamı iyice inceltilir. Pirinçleri kaynatma işlemi tahmini 10-15 dakika olmalıdır. Pirinçlerin kıvamı ara sıra kontrol edilmelidir. Pirinçler lapa kıvamına gelmeden biraz yumuşadıktan sonra içerisine terbiye ilave edilebilir. Hazırlanan terbiye yavaş yavaş pirinçlerin üzerine ilave edilir. Bu aşamadan sonra yayla çorbası sürekli karıştırılmalıdır. Çorbanın kıvamı çok sulu olmuşsa küçük bir tavada bir yemek kaşığı unu biraz yağda kavurup çorbaya ilave edilebilir. Bu sayede çorbanızın kıvamı koyulaşacaktır. Çorbayı kısık ateşte pişirmek her zaman daha lezzetli sonuçlar verir. Kısık ateşte yaklaşık 7-8 dakika kaynadıktan sonra çorba servis için hazırdır. Çorbanın lezzetini arttırmak için küçük bir tavada biraz tereyağı ile pul biber ve nane yakılabilir. Çorbayı servis etmeden üzerine gezdirerek sunumu yapılabilir.
" } ] }