{ "title": "Şehriyeli Yayla Çorbası", "image": "https://www.yaylacorbasi.gen.tr/images/sehriyeli-yayla-corbasi.gif", "date": "20.01.2024 10:32:11", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Şehriyeli Yayla Çorbası, her mevsim büyük bir zevkle tüketilebilen çorba tariflerinden biridir. Özellikle çocukların çok severek tükettiği yayla çorbası, şehriyeli yapılınca bir başka güzel oluyor ve tadına bakan herkes çorbayı severek tüketiyor. Aynı zamanda besleyici özelliği fazla olan şehriyeli yayla çorbasının hazırlanışı da bir o kadar kolaydır ve meşakkat gerektirmeden hazırlanabilir.

Şehriyeli Yayla Çorbası Malzemeleri
Sosu için
Şehriyeli Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?

Şehriyeli yayla çorbasında kullanacağımız arpa şehriyeyi öncelikle bir tavanın içerisine de bir tatlı kaşığı sıvıyağla kavuralım ve pembeleşmesini sağlayalım. Kavrulmuş olan şehriyeli çorbanın içerisinde fazla şişmeyecektir ve lezzeti ile görüntüsü daha hoş olacaktır Ardından derin bir çift tabanlı çorba tenceresi alalım ve içerisine tavuk suyu ile normal suyu boşaltıp kaynamaya bırakalım. Sular kaynama derecesine geldiğinde tencerenin içerisine kavrulmuş olan şehriyeleri ilave edelim ve pişmeye bırakalım.

Şehriyeler hafif şişince ocağın altını kısalım ve diğer malzemelerin hazırlanışına geçelim. Bunun için geniş bir karıştırma kabı alalım ve içerisine yoğurt, un ve yumurta ilave edip karıştıralım. Harcın kıvamını açmak için çorba tenceresinde bulunan sudan bir kepçe kadar alıp karışımın içerisine ilave edelim ve çatalla güzel bir şekilde çırpalım. Homojen kıvama gelen karışımı çorba tenceresinin içerisine boşaltalım ve karıştıralım.

Bu aşamada çorbanın kaynayana kadar sürekli karıştırılması gerekiyor. Aksi halde çorba kesilip kötü bir görüntü oluşturabilir. Bu görüntünün oluşmaması için harçla buluşan çorbanın iyi şekilde karıştırılması gerekiyor. Ayrıca harcı çorbayla buluştururken yavaş ilave etmekte fayda olacaktır. Çorba kaynama noktasına geldiğinde ocağın altını en kısık dereceye getirelim ve birkaç dakika bu şekilde kaynatalım.

Yeteri kadar kaynayan çorbanın, sosunu hazırlamak için küçük bir tavası alalım ve ocağın üzerine yerleştirelim. Tavanın içerisine tereyağı ile sıvıyağını ilave edip ocağın altını açalım. Yağlar yanma derecesine gelmeden ocağın altını kapatalım ve tavanın içerisine kırmızı pul biber ile kuru naneyi ilave dip karıştıralım.

Hazır hale gelmiş olan şehriyeli yoğurt çorbasının içerisine tuz ilavesi yapalım ve kepçe ile karıştırdıktan sonra servis tabaklarına alıp üzerine sostan gezdirelim. Arzu ederseniz eğer sosu tencerede bulunan çorbanın üzerine boca edip kepçeyle karıştırabilir ve bu şekilde sunum tabaklarına alabilirsiniz. Şehriyeli yoğurt çorbasının sosunu istediğiniz yöntemle çorbayı ilave edip sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }