Buğdaylı yayla çorbası; hemen hemen her yörede sık sık pişirilen, büyük ölçüde gelenekselleşmiş çorba tariflerinden biridir. Yapımı da son derece basittir. İlk defa denemek isteyenler için aşağıda gerekli malzemeler listesi ve adım adım buğdaylı yayla çorbası tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Buğdaylı yayla çorbası için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
1 adet yumurta
3 su bardağı yoğurt
Bir tutam tuz
1 çay kaşığı pul biber
2 çay bardağı aşurelik buğday
1 yemek kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı kuru nane
Yarım litre ılık su
Buğdaylı yayla çorbası tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra buğdaylı yayla çorbası tarifine başlanabilir. Her çorba tarifinde olduğu gibi buğdaylı yayla çorbasında da malzemeler uygun bir şekilde karıştırılıp haşlanacak ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin buğdaylı yayla çorbası için uygun hale sokulması gereklidir. Herhangi bir kesme, dilimleme, vs. İşleme gerek yoktur fakat uygun büyüklükte iki adet tencerenin ve küçük bir tavanın şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra buğdaylı yayla çorbası tarifinin ilk adımı uygulanır. Tencerelerden birine ılık sudan 2 su bardağı kadar doldurulur. İçine de 2 çay bardağı aşurelik buğday boca edilir ve ocakta pişirme işlemine başlanır. Aşurelik iyice pişinceye kadar bir yandan da karıştırılır; sonunda ocak kapatılarak bir süre dinlenmeye bırakılır.
Aşurelik buğday dinlenirken diğer malzemelerin hazırlanmasıyla buğdaylı yayla çorbası tarifine devam edilir. Bunun için; diğer tencerenin içine 1 adet yumurta kırılır. Ardından 3 su bardağı yoğurt eklenir ve bir süre karıştırılır. Karışımın iyice özleşmesi sonucu beyaz bir kıvam elde edilince; ocağın altı açılır ve yumurta-yoğurt karışımı bir süre pişirilir. Bu işlem sırasında durmadan karıştırma işlemi yapılmalıdır.
Karışımda baloncuklar oluşmaya başlayınca 1 su bardağı kadar sıcak su eklenir ve aynı işleme devam edilir. Bir süre sonra bu suda kaynayacak ve fokurdamaya başlayacaktır. Bu belirt görülür görülmez ilk adımda hazırlanan aşurelik buğday da suyuyla beraber bu tencereye katılır ve buğdaylı yayla çorbası tarifine devam edilir. Buğdaylı yayla çorbasının tuzu da bu sırada eklenebilir (1-1,5 çay kaşığı yeterli olacaktır).
10-15 dakika kadar karıştırma eşliğinde pişirilince buğdaylar yoğurdu çekecek ve tarif yavaş yavaş istenen kıvama bürünecektir. Bu esnada buğdaylı yayla çorbasının sosu da hazırlanabilir. Küçük bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Ardından 1 çay kaşığı pul biber sıvılaşmış tereyağına dökülerek kısa bir süre kavrulur. Tencerede bulunan çorbanın üzerinde güzelce gezdirilir ve karıştırılır.
Son olarak buğdaylı yayla çorbası servis tabaklarına alınır. Üzerlerine eşit miktarda kuru nane serpilir ve servisi yapılır.
Buğdaylı yayla çorbası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.